Květina Vánoc - Vánoční hvězda | Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025 | Vánočka - nejoblíbenější recepty | Hrajte s námi SUDOKU online ! |
1. kuchařka receptůZaložila: ferrara
Vkládání receptů na chž je zastaveno.
Také se nemáte možnost podělit o své kuchařské dobroty?
Zkuste to tady
|
ladoga66 | Irské plněné kotlety | Datum vložení: 07.06.2014 21:14 hod. | |||
|
4 vepřové kotlety půl hrnku jablek čtvrt hrnku rozinek půl lžičky nastrouhané citronové kůry 2 lžíce citronové šťávy 1 lžíce hladké mouky sůl pepř olej V misce smícháme rozinky, citronovou kůru a šťávu, jablko se solí a pepřem. Kotlety nařízneme, naplníme rozinkovojablečnou směsí, uzavřeme párátkem, osolíme, poprášíme moukou a na rozpáleném oleji zprudka osmaheme dozlatova. Pak kotlety opepříme, přikryjeme alobalem a zapečeme 25 minut v troubě. |
ladoga66 | kuře jinak | Datum vložení: 07.06.2014 21:10 hod. | |||
|
1 kuře 1 sklenice steril. zelí 0,7 l 2 lžíce hladké mouky tuk cibule sůl kmín V pekáči na tuku osmahneme pokrájenou cibuli, přidáme 2 lžíce hl. mouky, promícháme a zředíme 2 dl vody. Na tento základ vložíme polovinu sklenice zelí a rozložíme čtvrtky kuřete, které osolíme a hodně okmínujeme a přikryjeme zbytkem zelí. Pečeme v troubě asi 30 min přikryté, pak kuře vyhrabeme navrch a pomalu odkryté dopečeme aby mělo kůrčičku |
ladoga66 | paštika | Datum vložení: 07.06.2014 21:08 hod. | |||
|
500 g kuřecích, kachních nebo krůtích jater, 20 ml slunečnicového oleje, 1 cibule, 10 ml vývaru (nebo z masoxu), špetka soli a pepře, 1 - 2 lžičky provensálského koření, 250 g másla, 50 - 100 ml smetany na šlehání, brusinkový kompot, může se ještě přidat špetička mletého nového koření, zázvor, muškátový květ, hřebíček - ale nemusí být. Játra očistíme a nakrájíme na kostičky. Na oleji zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme játra, počkáme, až se zatáhnou a zbělají, nalijeme vývar, lehce osolíme a opepříme - játra by měla být jen z poloviny ponořena v tekutimě. Přidáme provensálské (a další) koření a pod pokličkou vaříme 10 - 15 minut. Po uvaření směs odstavíme, přidáme postupně 200 g másla a vše rozmixujeme tyčovým mixérem dohladka. Přidáme tolik smetany, aby směs měla konzistenci hodně husté omáčky. Dosolíme - můžeme lehce přesolit, po schladnutí se sůl vstřebá, dopepříme. Rozdělíme do misek (nízkých sklínek), přidáme brusinky a zalijeme zbylým rozehřátým máslem. Dáme vychladit, pak do le |
ladoga66 | Hrnková buchta | Datum vložení: 07.06.2014 21:01 hod. | |||
|
hrnek obsah 250 ml) 1 hrnek polohrubé mouky 1 hrnek vlažného mléka 1 hrnek hladké mouky 1 hrnek cukru 3/4 hrnku oleje 2 ks vejce 1 ks prášku do pečiva čerstvé nebo kompotové ovoce špetka soli tuk na vymazání plechu mouku na vysypání plechu Na drobenku: 100 g cukru krupice 75 g hladké mouky 50 g másla 1. Do mísy vložíme vejce, cukr, mléko a olej, metličkou vše rozšleháme 2. Dále přidáme mouku smíchanou se solí a práškem do pečiva 3. Hladké řídké těsto nalijeme na vymazaný a moukou vysypaný plech, rovnoměrně rozložíme kousky ovoce, posypeme drobenkou a dáme péci 4. Pečeme při teplotě kolem 170 °C asi 40 minut. Příprava drobenky: Změklé máslo, cukr a mouku vložíme do mísy a ručně zpracujeme. |
ladoga66 | Bačovský závin | Datum vložení: 07.06.2014 20:51 hod. | |||
|
500 g brambor 300 g klobásy 150 g hladké mouky 100 g uzeného tvrdého sýra 2 ks vejce mletý černý pepř červená mletá paprika mouka na vyválení těsta sůl 1. Brambory uvaříme, oloupeme a necháme vychladnout 2. Vychladlé nastrouháme, přidáme hladkou mouku, sůl a jedno vejce, promícháme na hladké těsto 3. Z těsta, na pomoučeném vále, vyválíme obdélník, do středu urovnáme klobásu rozkrájenou na polovinu po délce a závin zabalíme (zavineme) 4. Povrch potřeme rozšlehaným vejcem a zapečeme v horké troubě (200 °C) dozlatova 5. Závin vyjmeme s trouby, opět ho potřeme vejcem a posypeme nastrouhaným uzeným sýrem 6. Znovu zapečeme v troubě, až sýr na povrchu zezlátne 7. Vychladlý závin nakrájíme na řezy a podáváme. |
ladoga66 | Závin se šunkou a houbami | Datum vložení: 07.06.2014 20:49 hod. | |||
|
Recept na dvě nohavice: 1 bal. listového těsta 8 ks vajíček 300 g šunky 300 g hub 4 ks stroužků česneku 2 ks větší cibule pepř, paprika, kmín sýr eidam sůl |
ladoga66 | . | Datum vložení: 07.06.2014 20:48 hod. | |||
|
1. Na pomoučeném stole rozválíme válečkem listové těsto tak, aby nám vznikly dva samostatné obdélníky (výška těsta cca 2-3 mm).Cibulku nakrájíme nadrobno a zpěníme na tuku, přidáme jemně nakrájené houby, osolíme, přidáme koření a pod pokličkou podusíme do měkka za občasného podlévání.Jakmile jsou houby měkké, přidáme česnek utřený se solí, plátečky šunky, přidáme vejce a za stálého míchání necháme vajíčka ztuhnout.Rovnoměrně po ploše těsta rozházíme vychladlou směs a oba pláty těsta s náplní úhledně zabalíme do dvou nohavic (překládáme těsto na cca tři třetiny tak, aby část těsta byla i uvnitř zabaleného závinu).Závin položíme na dobře promaštěný pečicí tác, nebo použijeme pečicí papír.V hrnečku dobře metličkou promícháme vejce a tím pak záviny potřeme štětcem nebo husím perem.Vložíme do předem vyhřáté trouby na 150-160 °C a pečeme dozlatova cca 15 minut.Ještě horké posypeme sýrem eidam a pak naporcujeme na jednotlivé plátky.Podáváme jak za tepla, tak i za studena |
martinnatr | ladoga66 | Datum vložení: 07.06.2014 20:45 hod. | |||
|
díky, že sem dáváš recepty, ráda si beru inspiraci |
ladoga66 | Závin se zelím a uzeným | Datum vložení: 07.06.2014 20:41 hod. | |||
|
500 g listového těsta 400 g uzeného masa 400 g kysaného zelí 2 lžíce strouhanky 2 lžíce sádla 2 ks červené kapie 2 ks cibule 1 ks vejce na potření mletý černý pepř celý kmín cukr sůl papír na pečení 1. Oloupanou, nahrubo nakrájenou cibuli necháme na rozpuštěném sádle zesklovatět 2. Přidáme na kostičky nakrájené uzené, lžičku kmínu, maso orestujeme 3. Do pánve přidáme zelí bez nálevu, papriky zbavené jadřinců a nakrájené na proužky, směs krátce podusíme, dochutíme ji cukrem a mletým pepřem, necháme vychladnout 4. Listové těsto rozválíme na tenčí obdélníkový plát a poprášíme ho strouhankou, poklademe zelnou náplní a svineme do tvaru závinu 5. Závin opatrně přeneseme na plech vyložený pečícím papírem, potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme kmínem 6. V troubě vyhřáté na 200 °C pečeme závin dozlatova, tedy asi 30 minut. |
ladoga66 | Mandarinkový tunel ze sušenek bebe | Datum vložení: 07.06.2014 20:39 hod. | |||
|
necelé 2 balíčky sušenek bebe 1 mandarinkový kompot malý cca 400 ml obsah 2 dl šlehačky 20 dkg zakysané smetany krémovité 2 až 3 vanilkové cukry želatinový ztužovač za studena podle potřeby čokoládu na ozdobu Formu na srnčí hřbet 30x12 cm si vyložíme mikrotenem nebo alobalem. Nad párou si zvlhčíme sušenky a vytvarujeme je do formy. Nevyjdou na konci úplně přesně, ale jdou dobře uříznout. Ušleháme si šlehačku, zamícháme cukry, zakysku a nakonec vmícháme podle návodu želatinu. Nandáme trochu krému, položíme mandarinky bez šťávy, trochu krému, sušenky, krém, mandarinky a opět krém. Nakonec přikryjeme sušenkami. Necháme do druhého dne zatuhnout. Možná že příště dám dvoje sušenky na sebe, ale to ještě uvidím. |
Soutěž o Haribo Adventní kalendáře. |
Soutěž o přípravky Naturevia, díky nimž zaženete podzimní splíny. |
Soutěž o ručně malované vánoční ozdoby sklárny Koulier. |
Soutěž o knižní novinky Stále hratelná a Ženění Jakuba Koháka. |
Vyhrajte Kroniku našich Vánoc pro uchování svátečních okamžiků. |
Vyhrajte balíček čisticích prostředků od značky iPlody. |