Květina Vánoc - Vánoční hvězda | Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025 | Vánočka - nejoblíbenější recepty | Hrajte s námi SUDOKU online ! |
1. kuchařka receptůZaložila: ferrara
Vkládání receptů na chž je zastaveno.
Také se nemáte možnost podělit o své kuchařské dobroty?
Zkuste to tady
|
ladoga66 | mleté maso | Datum vložení: 17.06.2014 07:14 hod. | |||
|
500g mletého masa (vepřové nebo hovězí, popř. mix), brambory, cibule, česnek, 200 ml vývaru (lze užít i masox), mléko, zelenina (může být mrkev, kukuřice, hrášek,kapusta apod.), rajský protlak,strouhaný sýr (jaký kdo má rád), pepř, sůl, rozmarýn Nejprve si osmahneme cibulku, poté přidáme mleté maso, to osmažíme do hněda, vložíme mrkev pokrájenou na kolečka (či jinou zeleninu), nastrouháme česnek, přidáme koření: rozmarýn nebo tymián, osolíme, opepříme.Směs zaprášíme moukou, mícháme a ještě chvíli (cca 3 min) pražíme. Zalijeme vývarem přidáme rajský protlak (cca 6 lžic) a necháme půl hodiny dusit.Připravíme si uvařené brambory, které rozmačkáme, přidáme máslo, mléko a trochu osolíme. Jakmile je maso měkké, slijeme přebytečnou tekutinu, případně ještě necháme na ohni odpařit. Připravenou směs rozprostřeme v rovnoměrné vrstvě na dno pečící misky nebo pekáčku. Překryjeme bramborovou kaší, uhladíme a posypeme strouhaným sýrem. V předehřáté troubě zapékáme na 200°C asi 30minut |
ladoga66 | Třešňový džem | Datum vložení: 17.06.2014 07:09 hod. | |||
|
1 kg třešně 500 g cukr krupice 1 želírovací přípravek Omyté třešně vypeckujeme, dáme do hrnce a za mírného zahřívání mícháme, dokud nepustí šťávu. Přisypeme želírovací přípravek a směs přivedeme k varu. Je nutné ji přitom stále míchat. Přidáme cukr a povaříme ještě 5 minut. Pořád nezapomínáme směs míchat. Horký džem plníme do čistých zavařovacích sklenic, které uzavřeme. Můžeme je nakonec ještě obrátit dnem vzhůru. |
ladoga66 | Vaječná tlačenka | Datum vložení: 17.06.2014 07:07 hod. | |||
|
1 sklenice moravanka 50 g sterilovaná kukuřice 1 cibule 100 g šunka v celku 4 vejce trocha pepře a soli 1 lžička plnotučná hořčice 150 g majonéza 1 kostka masox 1 sáček želatina na vaječnou tlačenku olej na vymazání formy Cibuli oloupeme a nadrobno nakrájíme, šunku nakrájíme na kostičky. Vejce uvaříme natvrdo, necháme vychladnout, oloupeme a nakrájíme na kostičky. Nálev z moravanky scedíme a dáme stranou. Větší kousky zeleniny pokrájíme a smícháme s kukuřicí, cibulí, šunkou a vejci. Vše osolíme, opepříme, přidáme hořčici a majonézu a promícháme. K nálevu z moravanky přidáme 150ml vody, přivedeme k varu a rozpustíme v něm masox. Dále už ho nevaříme a necháme v něm za stálého míchání rozpustit želatinu. Potom ještě směs zředíme 100ml studené vody. Nálev vlijeme do připravené směsi vajec a zeleniny a zamícháme. Formu na srnčí hřbet vymažeme olejem a směs do ní vlijeme. Vaječnou tlačenku necháme v chladu ztuhnout 2 až 3 hodiny, pak ji vyklopíme z formy a nakrájíme na plátky |
ladoga66 | Bezinkový sirup | Datum vložení: 16.06.2014 19:42 hod. | |||
|
5 l svařené vody 1/4 l vinného octa 1 kg jemného cukru krystal 10 ks trsů květů černého bezu 1. Svařenou vodu, vychladlou, smícháme s polovinou cukru 2. Druhou polovinu cukru upražíme na pánvičce na karamel 3. Zalijeme vodou s cukrem a rozvaříme 4. Směs necháme vychladnout a pak ji nalijeme na mírně osprchované květy bezu 5. Přidáme citrón zbavený pecek a nakrájený na kolečka 6. Otvor povážeme plátýnkem a necháme stát, až bude nápoj průsvitný (několik dní) 7. Pak přecedíme a nalijeme do lahví. Doporučení: Sirup ředíme dle chuti vodou. |
ladoga66 | Bezinková limonáda | Datum vložení: 16.06.2014 19:40 hod. | |||
|
8 ks větších stvolů květu černého bezu 500 g krystalového cukru 5 l vody 2 dcl vinného nebo jablečného octa citrón 1. Do pětilitrové láhve vložíme oprané květy černého bezu, přidáme na kolečka nakrájený a jader zbavený citrón, cukr a ocet 2. Zalijeme vodou 3. Láhev povážeme čistým plátnem nebo celofánem, který několikrát propíchneme 4. Necháme tři dny stát, pak promícháme, přecedíme a plníme do lahví 5. Dobře uzavřeme a necháme ještě asi deset dnů v chladu odstát. Doporučení: Limonáda má velmi výraznou chuť a aroma, kdo má rád jemnější chutě a vůně, může ji zředit vodou. Koncentrát rozředíme asi v 5 litrech vody (dle chuti), naplníme do lahví s uzávěrem a skladujeme v lednici. |
ladoga66 | Pomerančová limonáda | Datum vložení: 16.06.2014 19:38 hod. | |||
|
Recept na 1 l nápoje: 4-5 ks pomerančů 2 ks citrónů 80 g cukru 0,5 l vody 0,3 l sodovky několik kostek ledu 1. Z pomerančů a citrónů vylisujeme šťávu 2. Do 0,5 l vody dobře vmícháme obě šťávy s cukrem 3. Přilijeme sodovku(čistá perlivá voda) 4. Necháme vychladit 5. Podáváme s ledem a plátkem pomeranče. Doporučení: Ve skleněném džbánu se nápoj vychladí nejlépe. Poznámka: Podobně můžete připravit limonádu z grapefruitu. |
Kočkodan | Párek v rohlíku trochu jinak | Datum vložení: 16.06.2014 01:26 hod. | |||
|
Rohlík podélně rozpůlíme, obě poloviny vydlabeme. Směsí rozšlehaného vajíčka se strouhaným tvrdým sýrem vylijeme obě poloviny, do spodní poloviny vložíme párek kolem dokola lehce nažíznutý, přiklopíme horní polovinou rohlíku. Do mého pekáčku se jich takto vejde 6, oddělím jako buchty tukem, na povrchu potřu rozšlehaným vejcem a zlehka ještě posypu nastrouhaným sýrem. Peču mírně v troubě tzv. "od oka". Servírovat lze rohlík celý, ale také můžete nakrájet na silnější plátky. Obrazotvornosti se meze nekladou.Mňamka k bílému vínku. Anebo večeře jen tak... |
RuthGesare | majda | Datum vložení: 11.06.2014 14:43 hod. | |||
|
200 g zakysané smetany,3 lžíce majolky,sterilovaná kukuřice ,česnek a pepř Zakysanku a majolku smícháme,přidáme kukuřici z konzervy ,bez nálevu a prolisovaný česnek dle chuti,opepříme.Chceme-li mít majdu hustší-místo zasysanky použijeme přes noc slitý jogurt/v pláténku přes síto/. |
ladoga66 | Malostranské placičky | Datum vložení: 07.06.2014 22:02 hod. | |||
|
600g mletého masa-MIX, 150g tvarohu, 2 vajíčka, 100g nasekané cibule, 1 lžička paprikové vegety, pokud nemáme, spojíme klasickou vegetu s troškou papriky, sůl, pepř, 1 lžíce hořčice, 1 lžíce zelené natě, podle potřeby 1-3 lžíce strouhanky a podle chuti i česnek, ten ale být nemusí. Olej na smažení. Maso smícháme se všemi ingrediencemi, podle potřeby zahustíme strouhankou. Mokrýma rukama tvoříme placičky, které smažíme na oleji dorůžova. Podáváme s opečenými bramborami, tatarskou omáčkou a pod. |
ladoga66 | martinnatr | Datum vložení: 07.06.2014 22:01 hod. | |||
|
snažím sa,možno aj iný nájdu inšpiráciu |