Květina Vánoc - Vánoční hvězda | Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025 | Vánočka - nejoblíbenější recepty | Hrajte s námi SUDOKU online ! |
1. kuchařka receptůZaložila: ferrara
Vkládání receptů na chž je zastaveno.
Také se nemáte možnost podělit o své kuchařské dobroty?
Zkuste to tady
|
ladoga66 | Ořechovojogurtový krém-příloha k masu | Datum vložení: 24.05.2015 13:01 hod. | |||
|
10 dkg vlašských ořechů - nasekaných bílý jogurt utřený česnek 5 lžic oleje sůl pepř Smícháním všech těchto surovin vznikne „špičková“ omáčka např. k masovému fondue. |
ladoga66 | Bramborové pusinky | Datum vložení: 24.05.2015 12:59 hod. | |||
|
3/4 kg vařených brambor propasírujeme nebo pomeleme přidáme 8 dkg másla opět přistavíme na oheň a mícháme než se máslo rozpustí. Pak odstavíme z ohně, přidáme: sůl muškátový oříšek 2 žloutky a 1 vejce Sáčkem s největší hubičkou stříkáme na dobře vymaštěný plech spirálově pusinky(4 x 4 cm), potřeme je rozšlehaným vejcem a pečeme v mírné troubě dozlatova. Podáváme jako přílohu. |
ladoga66 | Klášterní guláš (jako minutka z roštěnky) | Datum vložení: 24.05.2015 12:57 hod. | |||
|
Rozpis: roštěnky olej cibule sůl kari koření pepř hrášek steril. žampiony kapie feferonky česnek kečup eidam (20 g na porci) Roštěnky odblaníme, nakrájíme na nudličky (asi jako na čínu), naložíme do soli, pepře a zakapeme olejem. Když nenaložíme, je možno přidat Solamyl, který urychlí. Na oleji zprudka maso orestujeme, pak vyndáme a dáme cibuli, kterou jen zpěníme, česnek, feferonky, kapie, žampiony na nudličky, hrášek, zamícháme, přidáme kari a kečup(asi 1/2 skl.), zamícháme a za chvilku (asi za 2 minuty) přidáme maso. Maso necháme vysmahnout - tento guláš neplave v omáčce. Příloha: bramborák, rýže nebo krokety |
ladoga66 | ZAPEČENÉ BUŘTY S NIVOU A CIBULÍ | Datum vložení: 24.05.2015 12:46 hod. | |||
|
potřebujeme : buřtíky cibuli nivu kečup trochu oleje vodu hořčice plnotučná postup : buřtíky podélně nakrojíme – pomažeme hořčicí – vložíme plátek nivy a cibuli (dělám silnější kolečka a rozkrojím je napůl), zapékací misku vylejeme troškou oleje, vkládáme naplněné buřtíky – navrch dáme zbytek cibule a nivy – zalijeme kečupem a trochou vody (používám husčí kečup, proto trochu ředím), dáme do trouby dokud hořejšek nechytne hezkou barvu- nejlepší je to s kaší nebo s chlebem |
ladoga66 | Slaný závin z tvarohového těsta | Datum vložení: 24.05.2015 12:43 hod. | |||
|
Udělat z tvarohového těsta závin je možná to nejjednodušší, a pohříchu také nejefektnější. Z uvedené dávky surovin vyválíme dvě tenké placky. Potřeme je pikantním základem – kečupem nebo paprikovým protlakem (klikněte na odkaz pro recept) a poklademe tím, co bychom chtěli v závinu nalézt. Nejjednodušší a všeobecně kvitovaná náplň je uzenina a sýr. Sýr (například gouda) v tenkých plátcích položíme na placku, případně nastrouháme a placku strouhaným sýrem posypeme. Pak položíme tenké plátky šunky nebo nějakého dobrého salámu. Můžeme jemně okořenit (třeba kořením na pizzu nebo bazalkou ), ale velice opatrně, protože aromatické koření nemá každý rád a rychle se „přejí“. Jednu delší stranu ponecháme v šíři asi sedmi centimetrů volnou, aby se dal závin dobře utěsnit. Závin stočíme, přeneseme na plech, zploštíme, potřeme bílkem, můžeme posypat kořením (kmín, sezam a podobně). Pečeme při asi 170 °C. Když je závin zlatý na povrchu, je dost upečený i uvnitř. |
ladoga66 | Sladké koláčky z tvarohového těsta | Datum vložení: 24.05.2015 12:38 hod. | |||
|
Tvarohové těsto tence vyválíme. Nařežeme na čtverce o straně asi 10 centimetrů. Doprostřed dáme sladkou koláčovou nádivku (tvarohovou makovou) nebo kousek tuhé dobré marmelády, nebo i celý kousek sladkokyselého jablka. Rohy křížem spojíme. V případě použité marmelády dobře stiskneme i všechny strany cípků (abychom šáteček uzavřeli). Upečeme ve vyhřáté troubě při asi 170 °C (pečeme pomaleji než drobné tvary). Upečené hned sundáme z plechu (kdyby trochu marmelády vyteklo, aby se kousky nepřilepily). |
ladoga66 | Tvarohové těsto: Napečeme z něj na celé svátky sla | Datum vložení: 24.05.2015 12:37 hod. | |||
|
Tvarohové těsto se připravuje ze tří stejných váhových dílů mouky, tvarohu a tuku. Mouku používáme hladkou nebo polohrubou. Tvaroh stačí polotučný, ale z balíčku, v tvarohu ve „vaničce“ je víc tekutiny než tvarohové hmoty. Jako tuk je asi nejlepší osvědčená Héra, ale může být i jiný rostlinný tuk na pečení. Při rozdělávání balíčků s tvarohem a tukem překontrolujeme hmotnost. Někdy se výrobci snaží „oblafnout zákazníka“ nižší gramáží (za stejnou cenu). Všech tří surovin musí být stejné váhové množství. Vyklopíme do mísy, odvážíme mouku a zpracujeme vláčné těsto. Jde to velmi snadno. Nepřidáváme ani vejce, ani žádné kypřidlo. Soudržnost a kyprost zajistí právě ten tvaroh. Za pět minut máme tři čtvrtě kilový bochánek kvalitního těsta k různému použití. |
ladoga66 | Pudinkové řezy s broskvemi a šlehačkou 1. | Datum vložení: 24.05.2015 11:34 hod. | |||
|
na piškot: 200 g polohrubé mouky 200 g cukru krupice 4 vejce 4 lžíce horké vody krém: 500 ml mléka 2 vanilkové pudinky 4 – 6 lžic cukru krupice 1 vanilkový cukr 1 měkký tvaroh 250 g Hery 4 půlky broskví z kompotu 1 šlehačka Dr. Oetker v prášku 1 ztužovač šlehačky 150 ml studeného mléka nastrouhaná čokoláda |
ladoga66 | 2. | Datum vložení: 24.05.2015 11:33 hod. | |||
|
Postup Žloutky ušleháme s cukrem do pěny, pak postupně zašleháme horkou vodu. Z bílků ušleháme pevný sníh, do něj smícháme žloutkovou pěnu a po částech mouku. Plech vyložíme papírem na pečení nebo vymažeme tukem a vysypeme moukou. Piškot pečeme asi 15 minut ve vyhřáté troubě při 200°C (těsto se nesmí lepit na špejli). Mezitím rozmícháme v části mléka oba vanilkové pudinky a cukr krupici, zbytek mléka dáme vařit. Do vroucího mléka vylijeme pudinkovou směs a za stálého míchání uvaříme. Hotový pudink necháme vychladnout a pak do něj zašleháme Heru, vanilkový cukr a tvaroh. Broskve nakrájíme na malé kousky a vmícháme do krému. Na vychladlý piškot naneseme nejprve vrstvu krému, na ni šlehačku vyšlehanou se ztužovačem a nakonec jej hustě posypeme čokoládou. Piškot dáme asi na půl hodiny do chladničky. |
ladoga66 | Bábovka z pudinkového prášku | Datum vložení: 24.05.2015 11:32 hod. | |||
|
150 g práškového cukru 2 dcl oleje 40 g hrozinek 1 vanilkový cukr 4 vanilkové pudinkové prášky 1/2 bal. prášku do pečiva 4 vajíčka ovocná marmeláda čokoládová poleva tuk a mouka na posypání formy Postup : Pudinkový prášek a vajíčka důkladně vyšleháme (doporučuje se el. šlehačem). Za stálého míchání přidáváme olej, práškový a vanilkový cukr a prášek do pečiva. Hrozinky obalíme v hrubé mouce a vmícháme do hmoty. Bábovkovou formu vymastíme a posypeme hrubou moukou. Vlijeme těsto a v dobře vyhřáté troubě pečeme asi 40 minut. Upečenou bábovku necháme vychladnout a až potom ju vyklopíme na pracovní desku. Povrch potřeme horkou rozvařenou marmeládou a polejeme čokoládovou polevou. |
Soutěž o Haribo Adventní kalendáře. |
Soutěž o přípravky Naturevia, díky nimž zaženete podzimní splíny. |
Soutěž o ručně malované vánoční ozdoby sklárny Koulier. |
Soutěž o knižní novinky Stále hratelná a Ženění Jakuba Koháka. |
Vyhrajte Kroniku našich Vánoc pro uchování svátečních okamžiků. |
Vyhrajte balíček čisticích prostředků od značky iPlody. |