Květina Vánoc - Vánoční hvězda | Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025 | Kozoroh - roční horoskop na rok 2025 | Velký roční horoskop na rok 2025 |
Černý bez-štava z květu a limonádaZaložila: krčma
Znáte někdo dobrý recept na šťávu a limonádu?
díky za radu.
|
Vendulička | šťáva | Datum vložení: 11.07.2014 20:33 hod. | |||
|
Ahojky lidičky, existuje i nějaká šťáva už ze zralého bezu? Nemyslím likér(recept mám).Jestli ano písněte recept. |
mancinka | šťáva | Datum vložení: 04.06.2012 10:37 hod. | |||
|
Šťáva z květů černého bezu. 4,5l převařené vody,do vychladlé vody dáme 30 květů černého bezu a 50g kys.citronové,3 omyté citrony na kolečka(bez jader).Nechat 2dny uležet,pak květy vyndat a přecedit.Vařit potom 5-10 minut,když přidáme 3 a 1/4kg cukru (je lépe dát 4 kg). Obměna:místo černého bezu,dáme kytici kopřiv asi tak 20cm dlouhé né vykvetlé.A je z toho šťáva kopřivová. |
Vikitorie | Datum vložení: 02.06.2012 23:03 hod. | ||||
|
Musím jít zítra na bez, také ji dělám několik let a dělám jí hodně a i hodně koncetrovanou. Jenže letos nemám nakoupený cukr, takže přijde na řadu nejspíš sušení. Dělávala jsem běžně nějakých 25 litrů i více |
lida | :-) | Datum vložení: 02.06.2012 19:54 hod. | |||
|
A já dělám šťávu z květů, kterou používáme jako klasický sirup ( DO VODY!!!!!!!!!!! ) následujícím způsobem, protože čím méně chemie do sebe dostaneme tím lépe. A vařením se zase zničí to nejlepší co v bezinkách i citronu je. 20 ks velkých květů 2 litry převařené studené vody 2 kg cukru krystal nebo krupice V původním receptu byla kyselina citrónová, ale já místo ní přidávám šťávu z citrónů podle vlastní chuti - průběžně přidávám a ochutnávám, na uvedené množství je to asi 1 kg citrónů. ----------------------------------------------------------------------- Po natrhání vyberu nejprve případné broučky a další obyvatele, ale rozhodně květy NEPERU, aby na nich zůstal pyl. Potom květy namočím do studené, převařené vody tak, aby byly všechny potopeny (zatížím je talířem) a nechám v ledničce 24 hodin louhovat. Po 24 hodinách je vyberu a do vody nasypu cukr + vymačkanou šťávu z citrónů. Po úplném rozpuštění cukru (a konečném dochucení citronovou šťávou) přecedím sirup do lahví a uskladním v ledničce. Nechávám jí tolik, kolik spotřebujeme zhruba do týdne, ostatní přebytek dávám zmrazit a je vítaným zpestřením kdykoliv během roku, když už jsou bezinky dávno odkvetlé. |
verflovka | sirup | Datum vložení: 02.06.2012 15:27 hod. | |||
|
ahojky, zrovna dneska jsem sirup z bezu dělala, 20 květů na 3 litry převařené vody, nechám do druhého dne,pak přidám 2 kg cukru, 5 citronů, přivedu k varu, plním do sklenic ,povedl se, dětem chutná |
marpa | Datum vložení: 01.06.2012 08:43 hod. | ||||
|
mě zase příjde hodně cukru - 2kg cukru na 2 l vody... takže já dělám šťávu - 11 bezových květů, 5l převařené vody, 1kg cukru, 1 velký citron, dám do sklenice, navrch dám sáček, zpevním ho a propíchám, aby mohl z flašky unikat vzduch a nechám na okně několik dní, aby pustila šťáva a můžou se všichni po tom utlouct |
alenab | ahoj | Datum vložení: 31.05.2012 20:47 hod. | |||
|
sirup dělám asi tak nějak jako myro a jsem spokojená už několik let, sodovku nedělám, hodně suším na zimu na čaj s medem. při nachlazení |
myro | receptů | Datum vložení: 31.05.2012 13:46 hod. | |||
|
na bezovou šťávu a limonádu je snad miliarda. všechny obdobné. osobně dávám na 20 velkých květů 5dkg kyseliny citronové, 2kg cukru, 2 litry převařené vody, jeden citron a přípravek na konzervování. květy s nakrájeným citronem a kyselinou citronovou namočím do převařené vody a nechám do druhého dne. pak vymačkám přes plínu a dám vařit s cukrem. jakmile se začnou na dně kastrolu dělat bublinky, vypnu a ještě horké liju do sklenic a obrátím na víčka, aby "se chytla". ale ten recept je spíš přibližný - každý si podle mě musí zkusit, co zrovna jemu chutná - jestli více citronu, či více cukru atp. jak říkám - na netu je receptů milion. chce to zkusit, který poměr surovin bude vyhovovat zrovna vám... |