Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025 | Velký roční horoskop na rok 2025 | Hrajte s námi SUDOKU online ! | Jarní prázdniny 2025 – termíny |
Jogurtovač ano nebo ne?Založila: Fialína
Uvažuji o koupení jogurtovače, ale nevím, jestli to stojí za to. Mléko mám čerstvé přímo ze statku. Máte nějaké zkušenosti?
|
batole | jogurt | Datum vložení: 02.11.2012 23:19 hod. | |||
|
Neznám. jak se dělá jogurt z plnohodnotového mlěka Kdybych jogurtovač nedala dětem, dělala bych v něm jogurty pořád. Trvanlivé mléko nic moc a jogurty taky. Připočteme cenu. Vadilo mi jen, byli jsme 4, že jsou skleničky malé a dlouho to trvá. Ale byl to pravý jogurt, jak ho znám z dětství.Pokud jsem ho nechtěla bílý, tak nejlépe vyklopit hotový do misky a přidat cokoli. Já jsem pro. Jenže vy si můžete vyrábět jako dřív na co si vzpomenete, pokud máte čas. Kamarádka(veterinářka)na vesnici uvažuje o vlastní krávě, že ani máslo se nedá jíst.+finance. Až bude v důchodu. |
PetuleD | jogurty z pekárny | Datum vložení: 01.11.2012 10:29 hod. | |||
|
Já dělám jogurty v pekárně Eta Duplica Vital. Je tam na to speciální program, takže nejen v ní peču, ale i "jogurtuju", zřejmě jde o podobný princip jako je uveden v příspěvku níže a to dělání joguru v troubě. Je to fajn , že se dá pekárna využít i na tohle. |
hanes24 | ještě k jogurtovači | Datum vložení: 08.10.2012 07:10 hod. | |||
|
Mléko pro přípravu jogurtu se musí ohřát ma teplotu asi 36-39 stupňů Celsia při vyšší teplotě kvasné bakterie hynou a po celou dobu přípravy se musí udržovat tato teplota, to docílíme jedině v jogurtovači nebo v peřině, při nižších teplotách tase kvašení probíhá pomalu a výsledek je hrozný - vzniklou kyšku jedině rozmixovat a vypít jako nápoj.Bakterie se dají koupit, ale je to dost drahé, stačí do každé skleničky přidat lžičku dobrého jogurtu - valašský, kunínský, choceňský nebo řecký, bulharský. Na další přípravu už používám delší dobu svůj minimálně 3 měsíce a pak zase zákvas obnovím. |
Dědková | - | Datum vložení: 08.10.2012 07:10 hod. | |||
|
jogurtovač nemám, jogurty dělám v troubě a jsem s nimi nadmíru spokojená, jak se dělá je popsáno níže, jen pro upřesnění mého receptu je, 1 litr plnotučného mléka, jogurt s živou kulturou používám 250 g Hollandia, mléko ohřát na 40 až 50 st. C, rozmíchat jogurt, nalít asi do 6 skleniček s víčkem,záleží na velikosti, dát na plech do vyhřáté trouby (mírně) na celou noc, ráno dám do ledničky a večer mám krásné tuhé dobré jogurty. |
hanes24 | jogurtovač ano | Datum vložení: 08.10.2012 06:58 hod. | |||
|
Dělal jsem jogurty na radiátoru, v peřině v troubě a nakonec v jogurtovači - výsledky hovoří jednoznačně pro jogurtovač všechny ostatní způsoby dávaly výsledek dost nedobrý. Na mléku sice záleží, ale dá se použít i pasterizované, protože kulturu přidávám a jogurtové bakterie nemají konkurenci, kvašení je jednoznačné. Hotový jogurt nechám na pláténku ještě 12-24 hodin odkapat a dostanu jogurt velmi podobný řeckému, je to dobrota nejlepší co znám. V nemocnici jsme dostávali kupované jogurty, byly dobré, horší i výborné, ale nejlepší byl domácí s nakrájenými kousky ovoce. |
kyra777 | Zkušenosti nemám. | Datum vložení: 07.10.2012 18:59 hod. | |||
|
Ale určitě bych nejdříve vyzkoušela jogurt dělat bez jogurtovače.Pak bych se rozhodla.Ted jsem dostala chut na jogurt |
karkulka48 | Ne! | Datum vložení: 02.06.2012 08:17 hod. | |||
|
Ja jogurtovač nepotřebuji. Koupim si jogurtú kolik chci a vzácny čas strávim raději jinak. |
WLASTINA | jogurtovač nepotřebuji | Datum vložení: 15.03.2012 15:08 hod. | |||
|
Jogurt dělám bez jogurtovače, Nejlépe z čerstvého, převařeného mléka - krabicové mléko obvykle nezkysá, ale zkazí se. Mléko má mít teplotu cca 40 stupňů C.Nemusí to být ůplně přesné - kápnu trošku na předloktí, stejně, jako se zkouší teplota mléka pro mimi. Z kelímku jogurtu z živou kulturou vršek odliji a lžičkou odeberu cca 2 lžičky a přidám do mléka. Udržuji v teple nejlépe v termosce se širokým hrdlem apod. Pokud chci jogurt hustý, přidávám do mléka sušené mléko |
restovat | . | Datum vložení: 11.01.2012 11:10 hod. | |||
|
Mám vyzkoušený tento, akorát v receptu jsou uvedené 4 hodiny a já nechávám jogurt dělat 8 - 10 hodin: http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=5253 |
jjjanulka | Datum vložení: 10.01.2012 20:31 hod. | ||||
|
Jogurtovač nemám,připadá mi to zbytečné.Když si chci udělat jogurt, tak to udělám i bez něj.Jogurt je moc dobrý. Ohřeju mléko, do toho rozmíchám 2 lžíce živého jogurtu a pokud chci sladký, tak i slazené mléko.Nechám to do druhého dne v teple. |