Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Diskuze
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Vaření a Bydlení

Obrázek pro téma Vaření a Bydlení

bedýnkování

Založila: kabalenka

je tu někdo takový, kdo se připojil k nějaké skupině a praktikuje bedýnkování? Jedná se o pravidelný odběr bedýnek od zemědělců.
?

Obnovit stránku - tato funkce umožňuje znovunačíst stránku a aktualizovat tak poslední příspěvky

 

Přidat do oblíbených - tímto tlačítkem přidáte diskuzi mezi své oblíbené odkazy, na které můžete kdykoli vstoupit v levém sloupci, pod Vaší přezdívkou

 

Právě jsou online - po kliknutí uvidíte uživatelky, které jsou právě v dané diskuzi

 

Upravit diskuzi (nabídku vidí jen autor diskuze) - zde je možnost změnit popisek diskuze nebo změnit diskuzi na zaheslovanou, případně zaheslovanou diskuzi změnit na nezaheslovanou

 

Zakázaní uživatelé (nabídku vidí jen autor diskuze) - tato funkce umožňuje zakázat přistup uživatelkám, které autorka v diskuzi nechce. Zaroveň je možnost zakázaným uživatelkám vstup opět povolit.
 

OBNOVIT Obnovit stránku
*   Přidat do oblíbených
OBNOVIT Právě jsou online (0)
Obrázek uživatelky
profil
Přihlásila jsem se, ale ještě nevyužila. Ani to nemám pročtený, jaký jsou podmínky, aby se to vyplatilo.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
BEDÝNKOVÁNÍ - BEDÝNKY.....to bylo pro mne cizí slovo, nechápala jsem o čem se tady bavíme....díky "uhlisce" jsem IN. Netušila jsem ani, že je něco takového. Já v létě nakupuji na našem trhu na sídlišti, kde je pár zelinářů, ale jinak v supermarketu.....děkuji.....Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Tak už se nám podařilo přihlásit na odběr bedýnek a asi 3x jsme si je už i objednali a vyzvedli.
Byli jsem moc spokojení - zeleniny hodně a byla hezká. Navíc tam byly bylinky.
Těším se hlavně na zimu, kdy výběr v obchodech je špatný, že budeme mít přísun čerstvé a kvalitní zeleniny a ovoce.
Obrázek uživatelky
profil
já jedu v sobotu do Plzně na farmářské trhy tak to omrknu. Já si taky spoustu zeleniny pěstuju, ale v bedýnkách je i zelenina kterou běžně nepoužíváme, jako mangold a tak.
Obrázek uživatelky
profil
jsem prvně četla tady a v pondělí viděla v pořadu Prostřeno. My máme zeleninu z vlastní zahrádky a něco kupujeme v obchodě,takže to bychom nevyužili a ani nevím kde to tu někdo zprostředkovává.
Obrázek uživatelky
profil
Také se chystáme přihlásit k odběru bedýnek, ale tam, kde je chceme odebírat, měli plno, tak čekáme, až se budou nabírat noví zájemci.
Dnes se naštěstí možnosti rozšiřují, takže např. v Praze se hodně rozmáhají Farmářské trhy, což je dobře. V Praze žádný trh se zeleninou přímo od výrobce nebyl. V jiných městech se ale najdou i malé trhy, což je fajn.
Obrázek uživatelky
profil
O bedýkování je hodně informací na internetu. Zkus si zadat do vyhledávače "bedýnky" nebo "bedýnkování" a určitě něco najdeš.
Obrázek uživatelky
profil
tak to je výborný nápad,ale u nás to ještě asi není známo,bydlím na vesnici v bytě,tak nevím jestli by se to tady ujalo,také bych se přidala,nemáme žádnou zahrádku,tak bycho to uvítali.
Obrázek uživatelky
profil
většinu zeleniny a ovoce máme z vlastní zahradky,brambory a cibuli kupujeme vedle ve vesnici zasadně od soukromého zemědělceSmajlíkz marketu a zahraničí o tu chemii nestojímSmajlíkmožná kdyby se tak chovalo více našich domácností bylo by pro naše lidi zase dost práce a zaměstnání a nepodporovaly by jsme pouze cizinu která nám to sem chrlí,přála bych si aby to česká hlavička takto co nejříve pochopilaSmajlíkSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Bedýnkování: Zkuste ovoce a zeleninu, které za vámi necestovaly přes půl světa


30. března 2010, Irena WaldhauserováPřečteno: 995x
Pokud vám vadí jíst rajčata, která nevoní, nebo se úplně neumíte smířit s tím, že se hrušky do svátečního koláče pyšní nálepkou "Produced in Colombia", vězte, že se i v Česku stále více rozšiřuje systém odběru čerstvého sezónního ovoce a zeleniny přímo od místních farmářů, tzv. bedýnkování.
"Bedýnky" umožňují pravidelný odběr sezónního ovoce a zeleniny, u nás většinou v biokvalitě. Jsou výbornou alternativou pro ty, kterým nevyhovuje nabídka ovoce a zeleniny v supermarketech ať už kvůli někdy pochybné čerstvosti, vzdálenosti, ze které se dováží, či přílišné umělosti a naleštěnosti. Je to systém vhodný pro ty, kdo se smíří s tím, že u nás zelenina nedozrává celý rok a může se i neurodit. Zato však dostane potraviny vypěstované bez chemie a v nejlepší kondici za rozumnou cenu, seznámí se s kdysi běžnými, ale zapomenutými, druhy a podporou místních farmářů se nepochybně posiluje vztah k "rodné hroudě".

Princip bedýnkování
Bedýnkování je systém odběru biopotravin přímo od prvovýrobce. Původně se využíval k prodeji zeleniny, dnes mohou být součástí bedýnek bylinky, ovoce, ořechy, vejce, med, maso apod. Nemá jednotná pravidla, někdy se jedná o prodej přes prostředníka (často bio obchod) nebo je zboží vydáváno na speciálních odběrových místech či dováženo až do domu, a nebo vznikají speciální družstva spotřebitelů, která odběrem bedýnek podporují místního farmáře.

Zákazník pravidelně (jednou za týden či čtrnáct dnů) odebírá množství zeleniny a dalších produktů, které za tu dobu zpracuje. Většinou jsou v nabídce tři i více velikostí bedýnek cca od 3 do 10 kg. Cena za bedýnku je fixní po celou sezónu bez ohledu na sortiment, kilogram vyjde zhruba na 25 – 60 Kč. Průměrně zaplatíte za desetikilovou bedýnku tak 400 Kč. Platí se buď předem, na sezónu, čtvrtletí, měsíc či týden nebo za každou bedýnku po dodání. Někde složíte kredit, ze kterého se odečítá. Pokud bedýnku nechcete, zpravidla musíte objednávku aktivně zrušit.

V bedýnce je jednak celoročně zelenina, která jde skladovat, – brambory, kořenová zelenina, cibule, zelí - a také právě sklízená. Výběr obvykle není možný nebo jen omezeně, takže můžete být každý týden překvapováni, a to nejen obsahem bedýnky, ale možná i tím, jaká úžasná a zdravá zelenina, na kterou jsme zapomněli, jde u nás vypěstovat, jako třeba chřest, patison, rebarbora, tuřín, vodnice, artyčoky, černý kořen, kadeřávek ad. K méně obvyklým druhům většinou farmáři dodávají recepty, abyste nebyli bezradní.

Výhody bedýnkování
Pro spotřebitele:
• Potraviny vypěstované bez chemie
• Čerstvá zelenina – pokud se o sezónní zeleninu, většinou se dodržuje pravidlo 24 hodin od sklizně k odběrateli
• Kvalitní potraviny za rozumnou cenu
• Pocit, že vím, odkud pochází to, co jím, že se mohu jet na podmínky, za kterých roste můj budoucí salát, podívat, se svým farmářem se seznámit, důvěřovat mu a podpořit ho
• Pestrost potravin – farmářům, kteří hodlají část své produkce prodávat po bedýnkách, oficiální příručka doporučuje pěstovat min. 50 druhů zeleniny

Ilustrují to slova autorky článku uveřejněného na Ordinace.cz "Proč jím biopotraviny" Jany Urbanové: "Zelenina je to opravdu chutná, i když nevypadá jako ze žurnálu. Nejsou to žádné omyté a gigantické mrkve, ale nemají vodovou, ale opravdu mrkvovou chuť. V létě jsme měli v bedýnkách i čerstvé bylinky. Na bedýnkování se mi líbí i to, že víte, kdo zeleninu pěstuje, můžete se tam jet i podívat. Naši farmáři dělají i různé akce pro děti, takže to je velmi osobní."

Pro výrobce:
• Lepší cena než při prodeji do velkoobchodů a řetězců
• Jistý odbyt produktů, které jsou často zaplaceny dřív, než vyrostou
• Bezprostřední vztah s odběratelem, možnost rychlé a efektivní zpětné vazby
• Loajalita odběratelů, kteří mají i jiné důvody, než prostě jen nakoupit zeleninu, a ocení kvalitu
• Menší odpad – zboží nemusí být předpisově velké, pokud je bezvadné, do bedýnky patří

Nevýhody bedýnek
I bedýnky mají své nevýhody. Pro spotřebitele jsou to zejména nutnost zpracovat nebo vše v daných intervalech a nemožnost si vybrat přesně, co potřebuje. Obsah bedýnky bude vždycky záviset na úrodě a sezóně. Na druhou stranu se vaření může stát trochu dobrodružstvím a vybočením z rutiny a pocit z toho, že respektujeme přirozený cyklus přírody, má své kouzlo.

Pro farmáře znamená prodej do bedýnek nutnost pěstování velkého množství druhů a pečlivé plánování toho, co, kdy a na jak velkou plochu zasít nebo zasázet. Na druhou stranu, pokud se z padesáti plodin neurodí jedna, dvě nebo tři, není to takové neštěstí, jako v případě, kdy by jich farmář pěstoval pět.

Už se bedýnkuje nejen v Praze
Už zdaleka není pravdou to, co se dočtete v článcích o bedýnkování z loňska nebo předloňska, že se zapojit se můžete v Praze a okolí a v Brně. Bedýnkovací farmáři a družstva se rozšířila i "na venkov": bedýnkuje se v Plzni, na Pardubicku, v Teplicích, v okolí Turnova, v Táboře, Benešově i dalších místech. Potvrzují to i slova Jany Urbanové: "Bereme bio bedýnky z ekofarmy v Táboře. Odebírat lze pravidelně nebo jen občas, všechno záleží na domluvě. Za bedýnku platíme kolem 200 - 250 Kč a tříčlenné rodině stačí zhruba na dva týdny."

 

Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles