Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Diskuze
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 24.04. 2024
Dnes má svátek Jiří
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Ostatní

Obrázek pro téma Ostatní

Etiketa, - společenský bonton

Založila: Vikitorie

Zdravím vás všechny. Moje kamarádka mi tvrdila, že se oslovení "slečna" nepoužívá, resp. nemá používat, pokud je dospělá (slečna) a je schopna se starat sama o sebe. I když prý se nevdala, je to prý
?

Obnovit stránku - tato funkce umožňuje znovunačíst stránku a aktualizovat tak poslední příspěvky

 

Přidat do oblíbených - tímto tlačítkem přidáte diskuzi mezi své oblíbené odkazy, na které můžete kdykoli vstoupit v levém sloupci, pod Vaší přezdívkou

 

Právě jsou online - po kliknutí uvidíte uživatelky, které jsou právě v dané diskuzi

 

Upravit diskuzi (nabídku vidí jen autor diskuze) - zde je možnost změnit popisek diskuze nebo změnit diskuzi na zaheslovanou, případně zaheslovanou diskuzi změnit na nezaheslovanou

 

Zakázaní uživatelé (nabídku vidí jen autor diskuze) - tato funkce umožňuje zakázat přistup uživatelkám, které autorka v diskuzi nechce. Zaroveň je možnost zakázaným uživatelkám vstup opět povolit.
 

OBNOVIT Obnovit stránku
*   Přidat do oblíbených
OBNOVIT Právě jsou online (0)
Název
Text
 
Je třeba vyplnit název i text příspěvku.
Obrázek uživatelky
profil
Ahoj všem, co mne "znají" at´ už jen virtuálně, nebo osobně. Dlouho jsem tu z několika důvodů nebyla, ale slibuji, že budu aktivnější, pokud mi to technika dovolí. Je tu spousta nových uživatelů, což je jedině dobře. Vzhledem ke změnám, nemohu založit novou diskuzi, tak píšu sem, kterou jsem dříve založila.
Hledám všechny, se kterými jsem byla v kontaktu, ani nevím, zda sem ještě chodíte.
Zcela suverénně se mi ozvěte do zprávy všichni, kdo jste na mne měli telefonní číslo, napíšu vám svoje nové.
Dost mne mrzí, že nevím, jak se máte a vůbec.., přestože to není vaše vina.
Na koho si rychle vzpomenu? Na všechny, nebojte se, ale nechci vás jmenovat, vy víte...
Obrázek uživatelky
profil
Ve starých filmech byly sice slečny učitelky (vystudovaný učitelský ústav nikoli vysokou školu). Ale doba se mění a etiketa se také vyvíjí. Dříve podle bontonu neměly jít ženy jako první do výtahu (kdyby spadl) a teď je zdvořilé dát jim přednost.

Prý podle prvorepublikového bontonu (Guth-Jarkovský) se měla žena s vysokoškolským titulem oslovovat paní bez ohledu na to, zda je či není vdaná. A ještě tituly byly používány v mužském rodě, takže "slečna" mohla být klidně paní doktor.

Osobně se domnívám, že žena by od jistého věku neměla být oslovována slečna. Myslím, že vhodný předěl je, když začne vydělávat.

Ovšem nejtrapnější je, když vás někdo cizí nějak osloví a pak se opraví. "Slečno, promiňte paní" nebo "paní, promiňte slečno" je fakt divné.
Obrázek uživatelky
profil
Vždyť i ve starých filmech zůstávají postarší dámy stále slečnami - vzpomeňme si na oslovení letité kantorky - "slečno učitelko".
Obrázek uživatelky
profil
Klidně pište k předchozímu dotazu. ...


Ale můj otec nevěří, že dle bontonu podává ruku vždy žena..., prostě se se mnou hádá. (V běžném životě)
Obrázek uživatelky
profil
Leni, tak to by dávalo smysl - ve slova smyslu té mojí kamarádky, která však stále hovořila o Jarkovským, který se dle mého názoru takto nevyjádřil...., jako roky jsou v tomhle směru léta... - léta. S kamarádkou jsem se o tom bavila a dohadovala nejednou, koupila jsme si i knížky, kupř. i toho Jarkovského. S ní si na toto téma jiř nepopovídám..... . Od společného kamaráda jsem se dozvěděla, že již není mezi námi.
Ať je jí lehká zem, bylo jí 48
Obrázek uživatelky
profil
znalec etikety pan Špaček to oslovení rozdělil do 2 kategorií , ve společnosti se paní označuje každá dospělá žena ze zdvořilosti . Jen u velmi mladých dívek se používá slečna. V běžném prostředí se paní oslovuje ta ,která se provdá i svobodná , která má dítě.
Obrázek uživatelky
profil
jen její osobní věc a má se oslovovat "paní", pokud si oslovení "slečno" sama nevyžádá.
Nikde jsem nenašla výklad, abych si potvrdila výrok kamarádky... .
No, a myslím, že téma etikety je celkem obsáhlé, tak můžeme pokračovat, budete-li samozřejmě chtít

 

Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles